[Nota de Premsa] Setmana Global d’Acció contra el Deute Il·legítim i les IFIs

LogoPACD.jpg

El Poble Audita

Activistes de tot l’Estat espanyol avancen en el procés d’Auditoria Ciutadana del Deute i mostren el seu rebuig a la deutocràcia i l’austericidi.

La Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute -PACD- s’uneix a les mobilitzacions internacionals de la Setmana d’Acció Global contra el Deute i les Institucions Financeres Internacionals, del 8 al 15 d’octubre, per anunciar la il·legitimitat del deute i les mesures d’austeritat. Es presentaran a més, els primers fruits del procés d’Auditoria Ciutadana a través de diverses publicacions i actes públics.

7 d’octubre de 2013 – Del 8 al 15 d’octubres celebra la Setmana d’Acció Global contra el Deute i les Institucions Financeres Internacionals. La Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD) s’ha unit, com en altres ocasions, a aquesta iniciativa que reivindica la justícia econòmica i social davant la dictadura del deute i l’austeritat. Es duran a terme nombroses activitats en diversos punts del territori de l’estat per denunciar la il·legitimitat del deute i les retallades.

La Setmana del Deute, que serà la sèptima edició, es celebra commemorant l’assassinat de Thomas Sankara, president de Burkina Faso, qui ja denunciava en 1987 que el pagament del deute exprimeix a la població per enriquir a una minoria. “en el context actual, de retallades i austeritat, és de vital importància continuar les mobilitzacions de denúncia de la lacra del deute, tant en el nostre país com fora de les nostres fronteres” afirmen des de la PACD.

En el passat Consell de Ministres del 27 de setembre es va aprovar un Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat en el que el pagament dels interessos del deute arribarà als 36.590 milions d’euros. Entre 2008 i 2012 s’han destinat 113.156 milions d’euros a pagar interessos. El pagament del deute previst per 2014 serà de 6 vegades major que el destinat a I+D+i (5.633 milions d’euros), 25 vegades el destinat a beques (1.413), 47 vegades major que el pressupostat per habitatge (770 milions d’euros) i 451 vegades el que es dedicarà a cultura (81). “Aquesta situació és absolutament injusta. Es una bogeria retallar en despesa social per pagar un deute que beneficia a la banca i les grans empreses” afirma una activista de la Plataforma.

Tal i com recorden des de la PACD “les retallades i les reformes impulsades pel govern, lluny de reduir els nivells de deute públic, no han fet més que incrementar-los”. El deute públic ha passat del 41.1% del PIB en 2007 al 101.9% a finals de 2012 (segons les dades del Banc d’Espanya calculats pel mètode de “passius en circulació”). Segons el propi govern el deute públic seguirà creixent en 2014, en gran part degut al rescat del sector financer. I segons el FMI no s’estabilitzarà fins al 2018.

Amb l’objectiu de denunciar la situació, la PACD organitza diverses activitats al llarg de tota la geografia de l’Estat, fins en 8 ciutats d’Andalusia, Aragó, Catalunya, Galícia, Madrid i València. “Les vetllades poètiques s’alternaran amb els debats polítics, les presentacions de llibres i informes, els vídeo-forums, els teatres de carrer i les accions de denúncia” expliquen des de la Plataforma [ver programa d’activitats  aquí]. Amb això la PACD pretén arribar a un públic ampli i variat, per a poder explicar amb detall en què consisteix l’endeutament i com es relaciona amb les retallades. LA PACD vol aprofitar també la Setmana del Deute per “oferir a la població la possibilitat d’unir-se al procés d’Auditoria Ciutadana iniciat en el nostre país fa més d’un any i mig”.

Aquesta Setmana del Deute servirà a més per visualitzar els fruits de l’intens treball elaborat per la PACD al llarg del seu any i mig d’existència. Es presentarà a Madrid i Sevilla l’Informe de Rescat a la Banca, en el que s’expliquen, de manera detallada  i comprensible, com els diferents mecanismes d’injecció de liquiditat a la banca repercuteixen en el deute públic. A Barcelona i Sevilla es presentarà també el llibre “Porqué no debemos pagar la deuda? Razones y Alternativas” (Editorial Icaria) en el que es recull un anàlisi del procés d’endeutament a l’Estat espanyol, els impactes en sectors com l’educació o la sanitat, la relació entre deute i empobriment de la població, així com del concepte de deute il·legítim i la proposta d’auditoria ciutadana del deute. Durant la Setmana del Deute es farà públic també l’informe sobre el Sistema Fiscal i el Deute, elaborat des de la PACD, i es difondrà el treball realitzat en l’àmbit municipal i autonòmic. Per una banda s’han presentat diverses mocions en diferents ajuntaments de l’Estat per a denunciar els interessos abusius imposats als consistoris locals a través del Pla de Pagament als Proveïdors. Per altra banda s’han realitzat diferents accions per a denunciar la manca de transparència de les administracions locals i autonòmiques.

A més, la PACD es suma a l’acció internacional que ,sota el lema “Not our debt” (No és el nostre deute), pretén recollir a través de les xarxes socials acció internacional fotografies i missatges de persones que, en tot el món, s’uneixen al crit unànime de rebuig a un deute que no ha contret la ciutadania i que en molts casos presenta clars indicis d’il·legitimitat. Així com la PACD fa a l’Estat espanyol, en tot el món es denuncien els crèdits i emissions de deute que no han afavorit a la població. Una població que, en canvi, està patint el pagament i les condicions imposades per Institucions Financeres Internacionals como el FMI o Banc Mundial i, en el nostre cas específic, per la Comissió Europea i el Banc Central Europeu (BCE) a través d’instruments com el Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE) i el rescat del sistema financer signat al juny de l’any passat.

Per tot això, membres de la PACD asseguren que, més enllà de la Setmana del Deute, continuaran les mobilitzacions exigint una auditoria ciutadana que clarifiqui quins deutes són il·legítims. “El que no devem, no anem a pagar-lo” afirma una activista de la Plataforma.

 

Per a més informació o per a concertar entrevistes, sisplau, contacteu amb nosaltres:

auditciudadana@gmail.com

A Coruñainfoauditoriagz@gmail.com

Alacant

auditorialacant@gmail.com

Madrid pacd.madrid@gmail.com  @AuditoriaMadrid

Guiomar Morales – 635217385 (matins)

Berta Iglesias – 662448924 (tardes)

Rocío Galindo – 660883925 (tardes)

Barcelonaauditoriabcn@gmail.com @AuditoriaBCN

Enric Pons – 686 910 992

Iolanda Fresnillo – 678 296 979

Raül Sánchez  – 655 943 724

Max Carbonell – 620 029 772

Sevillaauditoriadeudasevilla@gmail.com

Juanjo Santiago 660 48 09 10

Marta Domínguez 666 22 70 34

Valènciaauditoriavalencia@gmail.com @AuditoriaVLC Saragossaauditoriadeudazgz15m@riseup.net

 

#NoEsNuestraDeuda    #NotOurDebt    #ElPuebloAudita    #NoDebemosNoPagamos

@AuditCiudadana

facebook.com/AuditoriaCiudadanaDeuda

www.auditoriaciudadana.net