Una iniciativa ciutadana denuncia la manca de transparència de l’Ajuntament de Sant Joan Despí

Una iniciativa ciutadana denuncia la manca de transparència de l’Ajuntament de Sant Joan Despí

Fuente: elBaix.cat

Un ciutadà va sol·licitar una còpia de l’expedient pressupostari de la localitat, que li va ser denegada, malgrat la llei avala el dret de la ciutadania a obtenir aquesta informació, per  -dins del termini de 15 dies després de l’aprovació inicial al Ple- poder presentar-hi reclamacions o suggeriments.

L‘Enric Pons, s’ha personat dues vegades a l’ajuntament de Sant Joan Despí, la darrera ahir al migdia, per a exercir el seu dret a accedir a tota la documentació relacionada amb l’expedient dels pressupostos aprovats en el Ple municipal de l’Ajuntament de la localitat, el 19 de desembre de 2012, i per a demanar-ne una còpia.

La primera vegada, el dilluns 7 de gener de 2013, sol.licitant de forma oral còpia de l’expedient complert i la segona vegada ahir, sol.licitant una còpia de l’expedient complert de forma oral i per escrit a través d’una sol.licitud escrita. Ambdues vegades aquesta sol.licitud li ha estat denegada, malgrat la llei avala el dret de qualsevol persona a poder accedir a aquesta informació. A més, hi ha molts ajuntaments que fan una audiència pública per a presentar-los, però Sant Joan Despí no ho ha fet mai.

L’Enric Pons al mostrador de l’Ajuntament de Sant Joan Despí.

Pons, ha estat la cara visible d’una iniciativa ciutadana que vol denunciar “la poca cultura de la transparència” de l’Ajuntament de la localitat baixllobregatina. De fet, en declaracions a elBaix.cat, Enric Pons ha volgut deixar clar que aquesta acció “no respòn a un interès personal, sinó a l’acció de denúncia d’un grup de ciutadans i ciutadanes”. Una iniciativa vinculada a la Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute, que manté contacte amb activistes de l’Acampada de Sant Joan Despí, la Coordinadora d’Assemblees del Baix Llobregat, diverses associacions de veïns i d’altres col.lectius en lluita del municipi.

Després que el dia 7 de gener li fos denegat a l’Enric Pons el dret a obtenir una còpia de l’expedient sol·licitat, per tal de poder consultar amb calma el document de més de 100 pàgines, i no de peu al mostrador de l’Ajuntament com va ser el cas;  aquest grup de ciutadans i ciutadanes es van posar en contacte amb un advocat que els va ajudar a preparar una sol.licitud escrita emparant-se en la legislació actual.

«Ahir, malgrat la sol·licitud per escrit, se’ls va tornar a denegar l’obtenció d’una còpia de l’expedient dels pressupostos. La sol.licitud, però, va ser segellada i entrada al registre.»

Amb aquesta acció aquest grup de persones pretén denunciar aquesta manca de transparència, que segons expliquen “no es circumscriu només a Sant Joan Despí, sinó a molts ajuntaments d’arreu de Catalunya”, i volen que “serveixi com a exemple per a d’altres municipis del territori català” que també acusen una manca d’informació sobre els seus pressupostos.

La Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute és una iniciativa ciutadana a nivell estatal. Ciutadans i ciutadanes, assemblees del 15-M de diferents ciutats, juntament amb altres xarxes i organitzacions socials, han constituït aquesta plataforma per realitzar una Auditoria Ciutadana del Deute que determini la seva il·legitimitat. S’ha iniciat, així, un procés liderat per la ciutadania per abordar el problema del deute que està en marxa des del març d’enguany.