[Nota de Premsa] Activistes denuncien amb una acció de carrer la manca de compromís real de la Generalitat de Catalunya amb la transparència.

f7a40574328c11e395c822000ae80c95_7En el marc de la Setmana d’Acció Global contra el Deute i les Institucions Financeres Internacionals, (8 – 15 d’octubre), la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute -PACD- ha realitzat una acció simbòlica de protesta per la manca de resposta del govern català davant la demanda d’informació presentada en nom de diversos col·lectius i moviments socials el passat 27 de setembre. 

11 d’octubre de 2013 – El passat 27 de setembre, coincidint amb el Dia Internacional pel Dret a la Informació, la PACD va presentar una petició a la Generalitat de Catalunya reclamant l’accés ciutadà a dades i informacions relacionades amb el deute, les retallades i les polítiques del govern català davant la crisi. Aquesta demanda ha quedat de moment sense resposta.

Amb l’objectiu de donar visibilitat a la manca de compromís real del govern català amb la transparència i la participació ciutadana, la PACD ha fet una enganxada de cartells amb les preguntes presentades ara fa ja 15 dies, a la delegació territorial de la Generalitat de Catalunya a Barcelona. Una vintena d’activistes han denunciat que “la manca d’informació i de respostes ens torna primàries”, en relació als primats que protagonitzen la campanya per la transparència engegada per la PACD durant aquesta Setmana del Deute. Les activistes, disfressades de micos, han volgut així cridar l’atenció al govern, avisant que “no ens cansarem de reclamar el nostre dret a la informació i la transparència”.

Durant l’acció s’ha fet una aturada també al Palau de la Música i a Catalunya Caixa, recordant la manca d’informació en relació als casos de corrupció que impliquen directa o indirectament al govern, i a les entitats financeres com a creditores de la Generalitat i gestores de les emissions de deute. Una de les preguntes plantejades a la Generalitat de Catalunya el passat 27 de setembre reclama precisament que es faci públic l’import cobrat per les diferents entitats financeres en concepte de gestió per les emissions de deute públic. També es demana al govern català que faci públic el detall dels creditors i de la intervenció de les entitats bancàries en el Pla de Pagament de proveïdors. La instància inclou també qüestions en relació a la política d’habitatge, sanitat, educació, infraestructures i als processos de privatització, entre d’altres (veure a continuació una mostra dels cartells amb les preguntes, i consultar la instància aquí).

Al finalitzar l’acció un dels activistes ha llegit un text exposant les raons de la mateixa. El text es pot consultar a continuació.  Les fotografies de l’acció es poden descarregar des dels següents enllaços:

https://www.dropbox.com/sh/hcn282tfa5s0e8e/7US-7zDOBL

http://www.flickr.com/photos/77412954@N03/

 Per a més informació o per a concertar entrevistes, si us plau, contacteu amb nosaltres:

auditoriabcn@gmail.com @AuditoriaBCN

#NoEsElNostreDeute    #NotOurDebt    #ElPobleAudita    #NoDevemNoPaguem

@AuditCiudadana

facebook.com/AuditoriaCiudadanaDeuda

www.auditoriaciudadana.net

ANNEX I: Text llegit durant l’acció

Sabeu per què estem aquí? Estem aquí per reclamar transparència a la Generalitat de Catalunya.

Estem aquí per què el passat 27 de setembre amb motiu del dia Internacional del Dret a Saber, del dia Internacional del Dret a la Transparència. Vam presentar una instància sol·licitant informació al President Artur Mas i al màxim responsable del Departament d’Economia i Coneixement, Mas Colell.

Concretament vam presentar 17 consultes construïdes per col·lectius i plataformes que lluiten per a què la ciutadania tingui accés a informació de caràcter públic de manera clara i actualitzada en tots els àmbits: Sanitat, Educació, Habitatge, Deute i d’altres.

Doncs bé, des d’aquí denunciem que 14 dies després d’haver realitzat aquesta instància, no hem obtingut cap resposta, i reclamem al personal de la Generalitat de Catalunya (polítics i treballadors) que responguin a totes i cada una de les preguntes que se’l s’hi han fet arribar. Són consultes realitzades des de la ciutadania, són consultes realitzades per aquelles persones per les quals treballeu.

El nivell de transparència actual que té la Generalitat ens mostra que tenim una administració democràticament malalta, tant costa d’entendre que no hi ha democràcia sense transparència? Ja fa 7 mesos des que el president de la Generalitat va afirmar que es volia fer de Catalunya un país de bones pràctiques, un país de transparència. A què espereu per començar?

Des dels moviments socials ja hem fet un pas de transparència proactiva: treballem en espais oberts, fem públiques les actes, fem públiques la documentació que realitzem i treballem per crear processos participatius. La ciutadania no som imbècils, som moltes persones i sabem de moltes coses, ja no volem discursos de l’administració, donem per acabada aquesta època, volem informació clara, concreta i actualitzada.

Des de la Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute treballem per a facilitar espais on la ciutadania realitzi auditories ciutadanes del deute. Entenent aquestes auditories com un procés en què aconseguim entendre, com a poble, què ha passat en l’economia els darrers anys, com hem arribat fins aquí i quin país volem construir en un futur. Per aconseguir que aquestes auditories siguin possibles, necessitem que es faci pública molta informació que ara mateix la Generalitat de Catalunya no comparteix amb la seva ciutadania. Aquesta informació és indispensable per a què el poble pugui decidir quins deutes són legítims i quins no ho són i per tant ens neguem a pagar-los amb els nostres impostos.

Des d’aquí volem felicitar a tots aquells ciutadans que lluiten diàriament per aconseguir informació rellevant i fer-la pública i animem a la resta a apuntar-si. La nostra experiència ens ha ensenyat que aquesta lluita col·lectiva és efectiva i empoderadora a molts nivells.

Pressionem juntes i denunciem públicament que se’ns priva d’aquest dret, juntes podem i juntes ho aconseguirem.

ANNEX II: Mostra de cartells amb preguntes adreçades a la Generalitat de Catalunya