Proposta per una Auditoria Ciutadana a la Generalitat de Catalunya

El passat 19 de maig el Parlament de Catalunya va aprovar una moció en la que insta al govern a col·laborar amb l’auditoria ciutadana i popular sobre el deute públic i altres compromisos financers, impulsant les mesures que siguin de la seva competència per fer-la possible.
Alguns mitjans van recollir la notícia
– Moció aprovada al BOPC: http://www.parlament.cat/document/bopc/170153.pdf
Ci1VsgIWsAAW-LK 
Des de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD) venim reclamant la realització d’una auditoria ciutadana de la Generalitat des de fa anys i ens felicitem pel pas donat al Parlament (veieu per exemple www.independentsdequi.cat sobre el deute públic a Catalunya o l’acció per reclamar transparència a la Generalitat). Un pas que no hagués estat possible sense la feina des dels carrers de moltes de vosaltres que heu donat suport des de fa temps a la proposta d’Auditoria Ciutadana i de posar el deute al centre de l’agenda política. El «No devem! No Paguem!» ha estat un lema que els carrera han fet seus des de l’inici de les mobilitzacions contra l’estafa de la crisi, ara el portem també al Parlament.
Entenem que l’auditoria és un pas imprescindible per trencar amb l’opacitat que regna al voltant del deute públic, però també d’altres aspectes de la gestió financera de la Generalitat, com els finançaments estructurats. L’auditoria ciutadana l’entenem com un procés en el que no només volem avançar en la comprensió col·lectiva sobre l’evolució i la situació d’endeutament, sinó també ens ha de permetre dotar-nos d’eines per definir com volem que es gestioni el finançament públic, el deute i, en general, les polítiques públiques en el futur. 
Volem que aquest procés d’auditoria sigui participat i transparent, i que abordi l’anàlisi de l’endeutament, els seus impactes i sostenibilitat, així com altres aspectes de la gestió pública, de forma integral, ajudant-nos a entendre el context (econòmic, però també polític i social) en el que s’ha donat, així com els impactes ambientals, socials o de gènere  que es puguin produir en l’execució o arrel del pagament d’aquest deute. En definitiva, una auditoria integral i ciutadana ens ha de permetre abordar com recuperar la nostra sobirania i la confiança en les institucions democràtiques.
És per això que volem fer-vos a les mans una proposta detallada sobre com imaginem des de la PACD aquest procés d’Auditoria Ciutadana:

La proposta ha estat elaborada amb la voluntat que pugui esdevenir un document de treball que pugui ser esmenat i millorat per la ciutadania. Entenem que la vostra opinió i suport és imprescindible per a que l’Auditoria sigui veritablement Ciutadana. Només amb la participació de moltes de vosaltres podrà tirar endavant i per tant us agrairem que ens feu saber si teniu dubtes, comentaris o suggeriments
En aquest article publicat fa unes setmanes es resumeixen els aspectes més destacats de la proposta: http://www.eldiario.es/catalunyaplural/opinions/Per-volem-auditar-deute-Generalitat_6_506809349.html 
Properament us convocarem a una trobada per veure com entre totes podem engegar aquest procés d’auditoria ciutadana i així entre totes aixecar les catifes que amaguen l’endeutament i processos com la privatització de la sanitat, la construcció de la L9 del metro i altres infraestructures o la gestió d’empreses públiques totalment opaques. Esperem poder comptar amb vosaltres!