Setmana d'Acció Global contra el Deute

[CAT] Nota de Premsa: «Una setmana de lluita per alliberar-se de la soga del deute»

Setmana d'Acció Global contra el Deute

«Una setmana de lluita per alliberar-se de la soga del deute»

 La Setmana d’Acció Global contra el Deute, una mobilització a nivell global, cobra força a l’Estat espanyol.

Del 8 al 15 d’octubre eS celebra a tot el món la Setmana d’Acció Global contra el Deute i les Institucions Financeres Internacionals. Des de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD) s’han unit a aquesta iniciativa i planegen nombroses accions i activitats A diversos punts del territori espanyol per denunciar la il·legitimitat del deute i les retallades.

4 octubre 2012 – La Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute – PACD (www.auditoriaciudadana.net) es suma a les mobilitzacions internacionals contra el deute en el marc de la Setmana d’Acció Global contra el Deute i les IFIs. Aquesta setmana de lluita va ser instaurada en el Fòrum Social Mundial de Nairobi el 2007 per denunciar la injustícia que suposa el deute extern per als estats de la perifèria i les polítiques de submissió que han jugat al seu voltant els organismes multilaterals com el Fons Monetari Internacional o el Banc Mundial. «Durant els últims cinc anys aquesta setmana s’ha celebrat a l’Estat espanyol sense massa repercussió, però aquest any està cridada a convertir-se en una de les setmanes de més mobilització social, des que el deute extern també afecta la nostra economia i subjuga la nostra democràcia», afirma una de les activistes de la PACD.

La PACD afirma que, tal com passa des de la dècada dels 80 amb els pobles d’Amèrica Llatina, Àfrica o Àsia, el deute s’ha convertit, al nostre país i en la perifèria europea, en la principal arma de dominació dels poders financers per subjugar també les democràcies europees. El cas més flagrant d’ingerència per part dels organismes internacionals en la nostra sobirania es va produir segons la PACD l’any passat amb «la vergonyosa reforma de la constitució per prioritzar el pagament del deute per sobre dels drets de les persones, sense la més mínima consulta social «. Denuncien també que «s’està preparant un nou cop a la nostra precària democràcia, mitjançant el Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE), que ens sotmetrà als dictàmens del Fons Monetari Internacional i els seus tristament famosos Plans d’Ajustament Estructural que van arrasar les economies dels països empobrits durant dècades «. Segons la PACD, «aquest robatori de sobirania popular ha deixat clar que la democràcia és incompatible amb el capitalisme».

En aquest sentit declaren que «el deute és il·legítim, perquè de la mateixa manera que en els Estats de la perifèria, ha estat induit pels poders financers per sotmetre a les poblacions als seus interessos privats. Però a més, la major part del deute de l’Estat espanyol s’ha contret per beneficiar una elit minoritària i en perjudici de la majoria «. El més clar exponent que planteja la PACD és el salvament de la banca, que ja ha suposat més de 215.000 milions d’euros per a les arques públiques, al que caldrà sumar els 100.000 milions del fons de rescat que la Unió Europea ha posat a disposició de la banca espanyola i del qual l’Estat és l’últim garant. La PACD denúncia que d’aquesta manera, el deute privat es converteix en un deute públic «que hem de pagar tots/es, però de la qual no ens hem beneficiat, sinó més aviat al contrari, ja que el pagament d’aquest deute suposa una enorme detracció de recursos necessaris per garantir drets bàsics com la sanitat, l’educació, les pensions o un salari digne «.

Per tot això, des de la PACD s’ha iniciat un procés d’auditoria ciutadana que demostri la il·legitimitat del deute públic i públicament garantit, per repudiar seu pagament i exigir responsabilitats civils i penals a aquells que el van generar. La PACD fan una crida a tota la població a «sumar-se a aquest procés i unir-se a les mobilitzacions de la Setmana d’Acció Global contra el Deute «. Del 8 al 15 d’octubre s’organitzaran xerrades i accions a ciutats com Madrid, Barcelona, Sabadell, Castelló, València o Alacant, a més de sumar-se a la mobilització global del 13 d’octubre, amb el lema «NO DEVEM! NO PAGUEM! «.

Les activitats preparades per a aquesta setmana en els diferents territoris poden consultar al web www.auditoriaciudadana.net, o a través de les xarxes socials Facebook http://www.facebook.com/AuditoriaCiudadanaDeuda i Twitter @AuditCiudadana

 Contactes:

PACD Alacant <auditorialacant@gmail.com>,

PACD Astúries <auditoria.astur@gmail.com>, @AuditoriaAST

PACD Batrcelona <auditoriabcn@gmail.com>, @AuditoriaBcn

PACD Bizkaia <auditoriadeudabizkaia@gmail.com>,

PACD Còrdova <contacto@auditoriadeuda.15mcordoba.net>, @AuditoriaCDB

PACD Galiza @AuditoriaGZ

PACD Logronyo <info.asamblealogrono@gmail.com>

PACD Madrid <pacd.madrid@gmail.com>, @AuditoriaMadrid

PACD Navarra <auditoriadeudanavarra@gmail.com>,

PACD València <auditoriavalencia@gmail.com>, @AuditoriaVLC

PACD Vallès <auditoriavalles@gmail.com>

PACD Saragossa <auditoriadeudazgz15m@riseup.net>

Descarregar-se la Nota de premsa en pdf : np_semanadeuda_setmanadeute