Més de mig milió de persones amb control sobre els comptes municipals

Més de mig milió de persones ja tenen accés a la participació real en el seu municipi
 
Els OCM: òrgans de control ciutadà dels ajuntaments
 
 
[En castellà]

Després de dos anys de feina, la PACD passa el relleu de la seva línia municipal a la ciutadania. Us presentem els Observatoris Ciutadans Municipals (OCM), un projecte que vol lluitar contra l’opacitat per fomentar la participació des de les nostres administracions més properes: els ajuntaments. Fem-los accessibles i participatius des de baix! I us llancem la proposta amb cinc observatoris ja en marxa que permeten la participació real a més de mig milió de persones a BurgosTerrassaGironaCastelldefels Moià. I no seran els únics, ja hi ha grups en municipis diversos formant-se i preparant les seves webs per als seus veïns i veïnes.

La proposta dels OCMs són una proposta d’Auditoria Ciutadana Muncipal que potencia el control des de les bases. La suma de les nostres consultes a un municipi és una part del procés d’auditoria, ja que ens fa percebre què és important per a  nosaltres al nostre municipi. Un equip de govern municipal no sap millor que nosaltres què és el que el nostre poble o ciutat necessita! Però hi ha pocs ajuntaments que ofereixin vies reals de participació com les que la ciutadania requereix.

Totes sabem ja que els nostres ajuntaments opacs, no cal recórrer als rànquings internacionals que ens ho confirmen. No entenem que ens ofereixin menys informació que la que tenim en un tiquet de la compra. I creiem que no ho hem de permetre: és la nostra obligació aconseguir que s’obrin els comptes municipals, i per a fer-ho, la pressió popular és efectiva.

Us animem a crear o impulsar el vostre propi OCM, un espai obert, organitzat i autogestionat que treballi en xarxa amb la resta per aconseguir un control més gran dels comptes municipals que, ara com ara, només ens ofereixen institucions poc efectives com els tribunals de comptes o les sindicatures de greuges. L’eina, amb projecció internacional, està disponible en diferents idiomes para que qualsevol municipi del món pugui utilitzar-la. I ho fem en codi lliure, perquè de debò creiem en la cultura de la transparència i en el valor que té que compartim la informació.

Si volem lluitar contra la corrupció, incidir en el pressupost de les administracions i que la nostra participació no es limiti a votar cada quatre anys… Quin lloc pot ser millor que el municipi para aprendre i poder anar a més?

El canvi, el nostre futur, és a tocar.

La transparència comença al carrer: mou-la!