[CAT] [CAST abajo]
Candauet! On vas?
(Por Pablo Martínez)
Sembla que després d’anys de buit legal, ja disposem d’un flamant «Projecte de Llei de transparència, accés a la informació i bon govern» amb el que els nostres governants planegen comprometre’s a publicar «de forma periòdica i actualitzada la informació el coneixement de la qual sigui rellevant per garantir la transparència de la seva activitat relacionada amb el funcionament i control de la funció pública.»
Es podria dir que quan un llegeix en aquests temps un text legal en què s’esmenta la «rellevància», immediatament tremola. Qui decideix què és rellevant? Les mateixes administracions que han de proporcionar aquesta informació?
Però potser estem sent massa injustos, ara que a la fi els governants es fan ressò d’aquesta necessitat de transparència que darrerament s’ha tornat tan mediàtica. Sense anar més lluny, el govern de CiU vol ser capdavanter d’aquesta cosa tan «moderna» de l’accés a la informació per part de la ciutadania (malgrat que a Catalunya encara no hi ha una llei de transparència com a tal) i el bo d’Artur Mas, amb la consigna «Volem fer de Catalunya un país de bones pràctiques, un país de transparència», ha presentat una web que es diu precisament així: http://transparencia.gencat.cat/.
El primer que ens crida l’atenció (a banda de com n’està de ben dissenyadeta) és el fet que sembla limitar-se, en la majoria dels casos, a una col·lecció d’enllaços d’altres webs i informacions ja existents. Comencem malament. Potser amb això ens vulguin mostrar que des de fa temps eren transparentíssims i no calia més.
Però… Què passa amb tota la informació rellevant per a la ciutadania que NO està present a la web? (Perquè, siguem seriosos, n’hi ha i molta) ¿Podrem disposar d’una infinitat de canals de contacte amb els seus gestors per sol·licitar-los la publicació d’aquesta informació?
I aquí comencen els problemes.
La pàgina de transparència no fa públic el seu correu de contacte.
Llegeixes bé. En lloc d’això utilitza el típic formulari de «consulta» a una adreça desconeguda, cosa que obliga a fer-ne us com a únic mitjà per a accedir-hi. Per descomptat, la web manca de cap zona de comentaris públics dels visitants. A l’època de les «webs 2.0», la pàgina de transparència de la Generalitat de Catalunya resulta tremendament opaca. Però com que vivim a l’era de les xarxes socials, entenc que podrem fer algunes preguntes o sol·licituds a través del compte de Twitter de la pàgina de Transparència, oi?
Greu error. La pàgina de transparència no disposa de compte de Twitter.
Sembla que amb les presses per ser transparents se’ls han oblidat algunes passes prèvies. No importa! Com a ciudadans interessats i conscients que som, utilitzarem tots els mitjans que la Generalitat ens proporciona per soll.icitar aquesta informació. Per exemple, ja que en molts casos la informació rellevant per a la ciutadania és de tipus econòmic, res millor que remetre aquestes peticions d’informació al twitter del Departament d’Economia i Coneixement, @economiacat, oi?
El twitter d’@economiacat té candau.
Para als qui desconeixen Twitter, un perfil amb candau és el mateix que una porta tancada. No s’hi poden fer preguntes, comentaris o peticions. Si us plau! Que ens havíem pensat? Que la bústia del Departament d’Economia estaria oberta per què qualsevol tafaner fes les seves consultes insidioses i interrompés la bona i transparentíssima feina de la Generalitat en matèria d’Economia? Si us plau! Que som gent seriosa!
[CAST]
Economía bajo candado
(Por Pablo Martínez)
Parece que después de años de vacío legal, ya disponemos de un flamante «Proyecto de Ley de transparencia, acceso a la información y buen gobierno» con el que nuestros gobernantes planean comprometerse a publicar «de forma periódica y actualizada la información cuyo conocimiento sea relevante para garantizar la transparencia de su actividad relacionada con el funcionamiento y control de la función pública.»
Se podría decir que cuando uno lee en estos tiempos un texto legal en el que se hace mención a la «relevancia», inmediatamente se echa a temblar. ¿Quién decide lo que es relevante? ¿Las mismas administraciones que deben proporcionar esa información?
Pero tal vez estamos siendo demasiado injustos, ahora que por fin los gobernantes se hacen eco de esta necesidad de transparencia que últimamente se ha vuelto tan mediática. Sin ir más lejos, el gobierno de CiU quiere erigirse en punta de lanza de esta cosa tan «moderna» del acceso a la información por parte de la ciudadanía (pese a que en Cataluña aún no hay una ley de transparencia como tal) y el bueno de Artur Mas, con la consigna «Volem fer de Catalunya un país de bones pràctiques, un país de transparència», ha presentado una web llamada precisamente así: http://transparencia.gencat.cat/.
Lo primero que nos llama la atención (aparte de lo bien diseñadita que está) es el hecho de que parece limitarse, en la mayoría de los casos, a una colección de enlaces a otras webs e informaciones ya existentes. Mal empezamos. Tal vez con eso nos quieran mostrar que desde hace tiempo eran transparentísimos y no hacía falta más.
Pero… ¿Qué sucede con toda la información relevante para la ciudadanía que NO está presente en la web? (Porque, seamos serios, la hay y mucha) ¿Podremos disponer de todo un sin fín de medios de contacto con sus gestores para solicitarles la publicación de dicha información?
Y aquí empiezan los problemas.
La página de transparencia no hace público su correo de contacto.
Lees bien. En lugar de eso utiliza el típico formulario de «consulta» a una dirección desconocida, lo cual obliga a hacer uso del mismo como único medio para acceder a ella. Por supuesto, la web carece de ninguna zona de comentarios públicos de los visitantes. En el tiempo de las «webs 2.0», la página de transparencia de la Generalitat de Catalunya resulta tremendamente opaca. Pero dado que vivimos en la era de las redes sociales, entiendo que podremos hacer preguntas y solicitudes a través de la cuenta Twitter de la página de Transparencia, ¿verdad?
Craso error. La página de transparencia no dispone de cuenta de Twitter.
Se ve que con las prisas por ser transparentes se les han olvidado algunos pasos previos. ¡No importa! Como ciudadanos interesados y conscientes que somos, utilizaremos todos los medios que la Generalitat nos proporciona para solicitar esa información. Por ejemplo, dado que en muchos casos la información relevante para los ciudadanos es de tipo económico, ¿qué menos que remitir estas peticiones de información al twitter del Departament d’Economia i Coneixement, @economiacat?
El twitter de @economiacat tiene candado.
Para los que desconocen de Twitter, un perfil con candado es lo mismo que una puerta cerrada. No se pueden hacer preguntas, comentarios o peticiones. ¡Por favor! ¿Qué nos habíamos pensado? ¿Que el buzón del Departament d’Economia iba a estar abierto para que cualquier gañán hiciera sus consultas insidiosas e interrumpiera el buen y transparentísimo trabajo de la Generalitat en materia de Economía? ¡Por favor! ¡Que somos gente seria!