Alberto Acosta: «Em sorprèn veure situacions llatinoamericanes a Europa»

Publicat a El Periódico per Eduard Martín-Borregón
Dijous, 14 de novembre del 2013

Alberto AcostaQui va ser president de l’Assemblea Nacional Constituent de l’Equador el 2008 escriu un llibre sobre una nova societat

Alberto Acosta (Equador, Quito, 1948), com a ministre d’Energia i Petroli d’Equador el 2007 va proposar deixar d’extreure petroli al Yasuni (Amazones Equatorià), després va dimitir com a president de l’Assemblea Nacional Constituent un mes abans de tancar la Constitució perquè volia més diàleg social.

Difon la filosofia del ‘Sumak Kawsay’ i ha escrit ‘El buen vivir, una oportunidad para pensar nuevos mundos’, una alternativa al desenvolupament per buscar una societat que s’orienti per l’harmonia, reciprocitat i la solidaritat en lloc de fer-ho per la competència.

-Un ministre d’Energia i Petroli que proposa deixar d’extreure ¿Com va arribar a aquest punt?
-Jo em vaig formar com a enginyer a Alemanya per treballar en el petroli d’Equador, era un entusiasta del cru. La meva visió va anar canviant al veure els processos de resistència a l’activitat petrolífera per part dels moviments socials, la tremenda destrucció ambiental i els problemes de malalties greus que causa en la població. L’aigua del Yasuní arriba a tot el continent així que com a ministre vaig proposar no extreure més petroli a canvi d’una contribució internacional. Correa no es va mantenir ferm en aquest propòsit i actualment se segueix extraient petroli amb totes les conseqüències que això implica.

-Més tard va ser elegit president de l’Assemblea Nacional Constituent ¿Com va ser liderar el procés?
-Amb l’actual, l’Equador ha tingut 20 constitucions des del 1830, la penúltima redactada en una caserna militar. Nosaltres vam voler fer una constitució ciutadanitzada i ho vam fer obrint les portes. L’assemblea es va dividir en taules constituents que van recórrer el país portant el debat, a Montecristi (cantó on es redacta la constitució) va, rebre més de 150.000 persones i vam obrir un gran debat nacional. Jo faig broma dient que la meitat del dia era assembleista i l’altra meitat recepcionista.

-¿Perquè va dimitir un mes abans de tancar el procés constituent?
-Hi havia hagut un important diàleg social, una important participació ciutadana i es necessitava almenys fer-ho un mes més per fer-ho amb calma. No es podia perdre qualitat en el debat intern, en la participació externa i molt menys en la redacció dels textos finals. Encara que vaig dimitir com a president vaig ser-hi com a assembleista fins al final del procés.

-¿Com van aconseguir una participació tan alta en un període tan curt de temps?
-Va ser un procés que neix anys abans de la mateixa societat civil, la ciutadania es mou i el carrer força la dimissió el 1997, 2000 i 2005 de tres presidents. La gent exigia participació i això es viu en el procés de Montecristi. Els ‘forajidos’, una mica similar als indignats, es mobilitzen als carrers i aconsegueixen incidir definitivament en la transformació del país.

-¿Com va veure la irrupció del moviment indignat?
-A mi el que més em crida l’atenció és trobar-me amb situacions llatinoamericanes a Europa. Respostes i reaccions populars de ciutadans atrapats pel dogal del deute extern causat per polítiques econòmiques neoliberals que ja hem viscut nosaltres. Hi ha una sèrie d’elements similars, no tot és igual, i veig amb preocupació la incapacitat d’Europa per trobar camins propis.

-¿Troba paral·lelismes entre el procés constituent que va viure a l’Equador i la situació actual a Espanya?
-És difícil traçar paral·lelismes, però es pot aprendre d’altres experiències. Aquí hi ha processos interessants, com el moviment autonomistes, la mobilització de la joventut al carrer, els reclams per a una auditoria del deute extern, els plantejaments per crear una nova constitució… No entenc com tot el sud d’Europa no exigeix el mateix tracte avantatjós que se li va donar a Alemanya el 1953 amb el deute extern. A l’Equador vam fer una auditoria del deute extern que va permetre determinar els deutes il·legítims. S’ha d’impugnar el deute injust encara que nosaltres només el vam renegociar.

-¿Com veu el procés independentista català?
-Una proposta molt interessant que sorgeix de la resposta de Catalunya i que demana un tracte de respecte en un estat cada vegada més centralitzat. El millor que es pot fer és obrir la porta a la democràcia i que sigui el poble qui decideixi.

-Una vegada constituïts com a país ¿Com es mantenen els processos democràtics?
-Una vegada tinguin una constitució, aquesta ha de ser una caixa d’eines per a la ciutadania on estan els teus drets, les teves obligacions, les institucions i els principis bàsics de com organitzar la societat. El ciutadà i la ciutadana han d’apoderar-se d’aquesta caixa d’eines i usar-la permanentment. Tenir una Constitució no et garanteix res si no se sap usar per transformar una societat.