El deute de Catalunya: un problema impossible d’ignorar

[en castellano]

independents_de_quiCatalunya es troba en un escenari polític i social històric en què una majoria de la societat vol poder decidir sobre el seu futur i sobre el futur de Catalunya com a país. Velles i noves exigències d’una sobirania més gran i consolidada o, en altres paraules, més independència. En el debat sobre quina independència per Catalunya, la PACD vol aportar la variable del deute públic.

Gràcies a la Candidatura d’Unitat Popular-Alternativa d’Esquerres, la PACD ha tingut accés a informació financera de la Conselleria d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, una informació a la que la ciutadania no hi té accés. L’estudi d’aquesta documentació ha permès, entre altres coses, posar noms i xifres als principals creditors de la Generalitat de Catalunya, com ja va avançar El Crític en el seu primer reportatge. Aprofitant el Dia Internacional contra el Deute Il·legítim, el dia 15 d’octubre, la PACD presenta l’informe Independents de qui? a la societat catalana.

A les portes d’una nova etapa política i històrica, Catalunya arrossega l’enorme quantitat de 60 mil milions d’euros de deute, pràcticament el doble del pressupost de la Generalitat de Catalunya en un any i més del 30% del PIB català (a la què cal sumar-hi la part proporcional del deute estatal espanyol). I com s’ha vist al llarg de la història, especialment en les últimes dècades, el deute és el principal mecanisme de subordinació dels Estats. Així, Estats teòricament independents i democràtics són conduïts pels creditors, alguns estrangers però d’altres nacionals, que fan i desfan sense cap control democràtic i jugant amb les vides dels ciutadans i ciutadanes.

L’informe que presentem aporta una visió global però detallada del fenomen i consta de varis capítols, en què destaquen els que expliquen el creixement del deute actual, el dels principals creditors de la Generalitat, els mecanismes actuals, els deutes amagats i les alternatives a aquesta realitat. La voluntat de l’informe és que la ciutadania iniciï una auditoria ciutadana del deute català per decidir sobre la independència real del país.

Iolanda Fresnillo, membre de la PACD i una de les autores de l’informe, serà qui desgranarà els detalls de la recerca. Amb la voluntat d’afegir una visió polièdrica al problema del deute, comptarem amb les intervencions de Pablo Cotarelo, membre de l’ODG i partícip de la recerca sobre el deute de les empreses Energètiques a l’estat espanyol, i d’Ana Martínez, investigadora del GREDS sobre el deute de la Sanitat catalana, especialment en aquests temps de privatització. Presentarà i moderarà l’acte Sergi Picazo, periodista i director d’El Crític.

L’acte, obert a la ciutadania, tindrà lloc el pròxim dimecres 15 d’octubre a les 7 del vespre a la sala de conferències del Pati Llimona (c/del Regomir 3) de Barcelona (metro Jaume I L4).