Jornades sobre el deute il·legítim a Palma

Els passat cap de setmana, durant els dies 15 i 16 de març, Revolta Global Mallorca va organitzar unes Jornades sobre el Deute a l’Ateneu Popular de Palma.

Jornades_deute

Les companyes Carmen Gómez, de Plataforma per l’Auditoria Ciutadana del Deute, Sonia Farrè i Dani Blasco, de Revolta Global Catalunya i Plataforma Ciutadana per la Auditoria del Deute ens van donar les claus per entendre un moment com aquest en el qual es socialitzen les pèrdues i es privatitzen els beneficis i què podem fer davant això. Ens veiem atrapats per les agressives polítiques neoliberals justificades sota la suposada necessitat de pagar el deute i que, en el nostre context, han portat per exemple a la modificació de l’article 135.3 de la Constitució sense consultar en cap moment a la ciutadania. Aquesta modificació implica que “el pagament del deute” serà prioritari per sobre d’altres finalitats abans acordades als pressupostos públics (com el pagament de pensions i d’altres serveis socials).

La qüestió clau és: què és el deute? I d’on prové? A més d’un deute que alguns denominen “odiós” (pressupostos pactats durant la Transició que són heretats del franquisme), un alt percentatge (si no tot) de l’anomenat deute actual és deute il·legítim. Només un 16% del deute és d’institucions públiques, mentre que el 84% és deute privat, representant més del 66% el deute de bancs i empreses, principalment del sector de la construcció. Recolzant-nos en l’Observatori del Deute considerem doncs il·legítima tot aquell deute construït en perjudici dels ciutadans i que viola els drets humans i civils. El deute actual respon a un model patriarcal i capitalista que prioritza l’interès privat per sobre de la solidaritat, el medi ambient i les nostres vides.

Què fer?

Davant aquestes polítiques injustes és el moment d’actuar. Com ho podem fer a nivell municipal, local, insular ? Els Observatoris Municipals per l’Auditoria del Deute són una eina d’apoderament on confluir des de diferents col·lectius, on sumar les forces de tothom que no vulgui callar davant la injustícia de que els interessos privats vagin davant de lo que és de tothom.

Conèixer les partides de pressupost públic, els préstecs acordats, les quantitats destinades a projectes irresponsables des del punt de vista social i mediambiental… Al taller que vam tenir dissabte es va proposar una primera agenda de “punts negres” a Mallorca pels quals podríem començar. Properament es convocarà un assemblea informativa per tal de donar a conèixer les propostes.

María G. Garrido –  Revolta Global Mallorca

Fuente: Contrainfo.cat