#AuditGr Auditant Grècia: Hi ha sortida al laberint del deute?

Sin categoría

10422222_599604520154762_5178480121953176239_n

El poble grec ha patit durant els últims anys una crisi econòmica i humanitària, vivint sota el jou del deute i els programes de l’austeritat impostos en nom d’aquest deute. Des de l’abril d’aquest any el “Comitè de la Veritat sobre el Deute Públic” ha estat analitzant la gestació, evolució i impactes d’aquest deute i dels paquets de rescat imposats per fer front al seu pagament. Un grup d’experts grecs i internacionals, designats pel Parlament Grec, ha auditat no només el procés d’endeutament, sinó la sostenibilitat, legalitat i il·legitimitat d’aquest deute. Les conclusions del seu treball són clares: el deute sobirà grec és insostenible, i presenten evidències de casos de deute il·legal, il·legítim i odiós. La recomanació, igualment clara: utilitzar les bases legals existents per avançar cap al repudi i la suspensió de pagaments.

Des de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD) volem compartir i reflexionar sobre la situació en aquest país, que afronta aquests dies la possibilitat d’un impagament d’aquest deute. Per això hem convidat a diverses personalitats que han participat del procés d’auditoria del deute a Grècia.

Ponents:
Zoi Konstantopoulou, presidenta del Parlament Grec*
Diego Borja, Ex Ministre de Finances de l’Equador
Daniel Munevar, assessor del ministre de Finances Grec Yanis Varoufakis
Sergi Cutillas (PACD i Observatori del Deute en la Globalització)

*Nota: La participació de la Presidenta del Parlament Grec dependrà dels esdeveniments de darrera hora.

Esdeveniment de FB

 

 

Share

El deute de Catalunya: un problema impossible d’ignorar

Sin categoría

[en castellano]

independents_de_quiCatalunya es troba en un escenari polític i social històric en què una majoria de la societat vol poder decidir sobre el seu futur i sobre el futur de Catalunya com a país. Velles i noves exigències d’una sobirania més gran i consolidada o, en altres paraules, més independència. En el debat sobre quina independència per Catalunya, la PACD vol aportar la variable del deute públic.

Gràcies a la Candidatura d’Unitat Popular-Alternativa d’Esquerres, la PACD ha tingut accés a informació financera de la Conselleria d’Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, una informació a la que la ciutadania no hi té accés. L’estudi d’aquesta documentació ha permès, entre altres coses, posar noms i xifres als principals creditors de la Generalitat de Catalunya, com ja va avançar El Crític en el seu primer reportatge. Aprofitant el Dia Internacional contra el Deute Il·legítim, el dia 15 d’octubre, la PACD presenta l’informe Independents de qui? a la societat catalana.

Continue reading

Share

Proyecto de Auditoría Ciudadana de Moià: Un proceso nuevo para problemas viejos

Portada

LogoSomos la asociación vecinal de afectados por la deuda municipal de Moià (ADMM-MoiàDeute). Iniciamos nuestra actividad el 2012 y, durante el 2013, nos integramos a la Plataforma Auditoría Ciudadana de la Deuda. Nuestra primera acción consistió en llevar a los juzgados de Manresa información relativa a varios expedientes de obras y de una empresa pública, los cuales, aparte de estar estrechamente ligados con una parte importante de la deuda, sospechamos que se han hecho de forma irregular y con intereses particulares.

El proceso, a pesar de ser lento, sigue su curso en los juzgados. Ya han pasado dos años y la denuncia todavía se encuentra en fase de instrucción. Por otro lado, hemos realizado diferentes acciones y charlas de sensibilización en el municipio y presentamos una moción “antideuda”, uno de los puntos del cual era el apoyo a la creación del proyecto de auditoría ciudadana de la deuda. También hemos puesto en marcha el Observatorio Ciudadano Municipal (OCM Moià). Continue reading

Share

El espejismo de la independencia

PACD en los medios, Portada, Prensa

Publicado en Sentit Crític el 18 de septiembre de 2014

seguem amb el deute

 

La independencia de Catalunya, eso que parece cada vez menos lejano, es para muchas personas sinónimo de libertad y de plena soberanía, de emprender un vuelo libre de vínculos impuestos. La mayoría sabemos, pero, que la realidad es mucho más compleja, y que la soberanía y la independencia reales tienen que ir mucho más allá de un cambio de fronteras físicas. En Catalunya tenemos delante la oportunidad de construir un nuevo marco de referencia, y en este viaje que emprendemos la cuestión de la deuda tiene que ser un eje central de los debates sobre hasta donde queremos llegar.  Continue reading

Share

El miratge de la independència

Auditorías, Nuestro trabajo, PACD en los medios, Prensa, Sin categoría
seguem amb el deutePbulicat a Sentit Crític el 18 de setembre de 2014
 
La independència, aquella fita que sembla cada cop menys llunyana, és per a moltes sinònim de llibertat i de sobirania plena, d’emprendre un vol lliure de lligams imposats. La majoria sabem, però, que la realitat és molt més complexa, i que la sobirania i la independència reals han d’anar molt més enllà d’un canvi de fronteres físiques. Tenim al davant l’oportunitat de construir un nou marc de referència, i en aquest viatge que emprenem la qüestió del deute ha de ser un eix central dels debats sobre fins on volem arribar.
 
Fins ara, s’ha parat atenció en el deute que heretaríem de l’Estat espanyol. Però cal posar atenció també a decidir què fem amb els deutes “propis”, els generats per les administracions públiques catalanes, i en especial l’astronòmic deute acumulat per la Generalitat de Catalunya. Uns deutes acumulats envers els mercats financers (principalment bancs nacionals, espanyols i internacionals), però sobretot envers el mateix Estat espanyol.

Continue reading

Share

La Generalitat deu més de 27.000 milions d’euros a vint bancs

Auditorías, Nuestro trabajo, PACD en los medios, Prensa, Sin categoría
deute genralitat ok3dText: Sergi Picazo i Roger Palà / Il·lustració: Jordi Borràs. Publicat el dimarts , 16 setembre 2014 a Sentit Crític
 
Un document intern del Govern català al qual ha tingut accés CRÍTIC detalla partida per partida el deute de la Generalitat amb 120 bancs espanyols, internacionals i catalans. El document revela que Catalunya deu 27.300 milions d’euros (més de la meitat del total del deute) només a 20 d’aquestes grans entitats. El rànquing l’encapçalen CaixaBank i el BBVA.
 
L’informe que publicarà a l’octubre la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute, que conté dades obtingudes a través de la Candidatura d’Unitat Popular, revela que 20 bancs privats, catalans i internacionals controlen un 52% del deute de Catalunya, és a dir, 27.300 milions d’euros. Segons aquest document, datat a gener de 2014, el rànquing de creditors de la Generalitat l’encapçalen CaixaBank i el BBVA, amb 7.300 i 7.100 milions d’euros pendents de pagament. Els segueixen entitats com ara Bankia (2.239 milions), el Banco Santander (2.107 milions), el francès Crédit Agricole (1.893 milions) o el belga-espanyol Dexia Sabadell (1.117 milions). Cal tenir en compte que es tracta de dades de gener, i que a finals d’any el deute català amb la banca privada i amb el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) serà encara més alt. La informació permet constatar l’alta dependència del deute intern i extern d’una Generalitat amb 847 operacions de crèdit pendents de pagament fins a l’any 2044.

Continue reading

Share